Gezondheid

Online Gezondheidsdatabase!

Het is vanaf heden mogelijk online te zoeken naar de uitslagen van gezondheidsonderzoeken van in het NHSB ingeschreven honden, die geboren zijn in of na 1997. U kunt honden opzoeken op de criteria NHSB nummer, chipnummer of (een deel van) de naam. Getoond worden de gezondheidsonderzoeken die door de Raad van Beheer worden gecoördineerd en geregistreerd: heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogonderzoek (ECVO) en doofheid. Bij Gezondheidsonderzoeken Online is het mogelijk de zoekresultaten uit te printen.

Gezondheidsonderzoeken Online is te vinden op de website van de Raad van Beheer onder de knop ‘Fokkerij’ of rechtstreeks op: gezondheidsonderzoekenonline

Corgi's zijn in het algemeen gezonde honden en de NWCC wil dit samen met de fokkers zo houden. Gemiddeld bereiken Corgi's een leeftijd van 13 tot 15 jaar.

Uiteraard dienen preventieve entingen tegen de gebruikelijke hondenziektes plaats te vinden, net zo als de ontworming en het ontvlooien, voor deze dingen dient u met uw eigen dierenarts een afspraak te maken. En zijn advies te volgen.

Heupdysplasie

Heupdysplasie komt weinig voor. Door de ouderdieren te laten onderzoeken en selectief te fokken wordt deze aandoening, zoveel als mogelijk is, buiten het ras te houden. Al onze clubfokkers zijn verplicht de honden te laten onderzoeken op Heup Dysplasie, waneer de uitslag HD-D of HD-E is dan mag deze hond niet worden ingezet voor de fokkerij, meer details over de verplichte eisen voor onze fokkers kun u na lezen in ons Fokreglement.

Ogen

Bij de Cardigans komt de oogaandoening PRA. ( Progressieve Retina Atrofie ) voor. Deze erfelijke

afwijking veroorzaakt reeds op jonge leeftijd blindheid. Door de inspanning van de serieuze fokkers en de NWCC ( consequent onderzoek en selectief fokken ) probeert men deze ziekte terug te dringen. In 1998 is een DNA test beschikbaar gekomen waardoor het mogelijk werd de honden die het PRA gen dragen te selecteren. Door niet met twee dragers te fokken worden er geen lijders aan PRA meer geboren en behoort dit probleem tot het verleden. Het is echter niet te garanderen dat in de toekomst geen enkel geval van PRA meer zal opduiken.

Van alle Cardigan pups die via de pupinformatie van de NWCC beschikbaar zijn, zijn de ouders getest. Als een van de ouders drager is zijn ook alle pups getest voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Een drager heeft het gen bij zich maar krijgt de ziekte niet, alleen het fokken met een dergelijke hond heeft beperkingen.

Bij Pembrokes zijn enkele gevallen bekend van Cataract ( staar ), daarom moeten de Pembroke door middel van het ECVO-protocol worden gestest op Cataract, tevens wordt ook verplicht gesteld dat de hond Retina Dysplasie en PRA vrij is.

In middels is het ook bij de Cardigans verplicht gesteld om een ECVO oogtest te laten doen, omdat dit nieuw is, is zijn er aan deze uitslag nog geen consequenties verbonden. Hier wordt verwacht dat de fokker met gezond verstand met de uitslag om gaat, wanneer meer van de populatie in kaart is gebracht zal dit geëvalueerd worden.

Bobtail

Sinds 2011 is het niet meer toegestaan om twee ouderdieren met een Natuurlijke Kortstaart te fokken bij de Pembrokes. In de combinatie moet dus altijd minimaal een ouderdier zijn met een lange staart, of gecoupeerd als deze lang was. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een Natuurlijke kortstaart X Natuurlijke kortstaart zorgt voor pups die vroegtijdig afsterven in de baarmoeder, dan wel kort na de geboorte. Omdat dit het welzijn van de moeder en eventueel de pup(s) benadeelt is daarom besloten dat vanwege het schoonheids ideaal dit absolut niet verantwoord is en het daarom ook verboden is binnnen de NWCC.

Degeneratieve Myelopathie

Momenteel een veel besproken onderwerp binnen de Welsh Corgi Pembrokes, echter is gebleken dat het percentage dat de ziekte krijgt op een leeftijd van ca. 12 jaar zeer gering is. Er is een DNA test beschikbaar op de markt. Deze DNA test kan slechts een verhoogd risico voorspellen en met de laatste ontwikkelingen blijkt zelfs dat de zogenoemde vrije honden ook de ziekte kunnen krijgen. Daarom is het verstandig om de DNA test niet mee te laten spelen in de selectie ouderdieren. Het zou wellicht dan zorgen voor een sterke inteelt binnen het ras wat het ras niet te goede zal komen.

Mocht u vermoeden dat uw hond Degeneratieve Myelopathie heeft dan wordt u verzocht om dit te laten onderzoeken bij een specialist, tevens dient voor de bevestiging van de Diagnose een MRI gemaakt te worden.Indien de specialist vervolgens deze diagnose stelt is het zeer wenselijk dat u ook een melding maakt naar de NWCC zodat wij dit kunnen registeren en mogelijk kunnen gebruiken, wanneer een goede DNA test op de markt is om een goede selectie te maken en de ziekte uit het ras te fokken.Hiervoor kunt u contact opnemen met het clubregister, voor de actuele gegevens zie bestuur.Ook bij het ondekken van mogelijk andere ziektes, die erfelijk kunnen zijn is het in het belang van het ras zeer wenselijk om dit door te geven aan het clubregister. Voorbeelde van erfelijke ziektes zijn Epilepsie, Hernia, Hartafwijkingen, etc.

Er zijn ook zaken die voor alle honden gelden en giftig zijn. Bekijk hier de lijst  (.pdf)  van giftige planten, groenten, fruit en stoffen voor honden zodat u hiervan ook goed op de hoogte bent.