Aanschaffen van een hond

Aanschaffen van je hond

Als je overweegt om een hond te kopen, stel jezelf dan eerst een aantal vragen. Past een hond bij jou en je gezinssituatie? Wat zoek je in een hond? Wil je een rashond of liever een hond uit het asiel? Kies je voor een rashond, dan is het belangrijk dat je weet wat je verwacht van een hond. Er zijn meer dan 300 rassen, die niet alleen variëren in grootte en vacht, maar ook in karakter! Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje waar je aan moet denken als je een hond wilt kopen.

Bij het kopen van een gezonde en sociale hond komt veel kijken. Het Fairfok platform, waar de Raad van Beheer onderdeel van is, heeft speciaal voor hondenkopers een brochure uitgebracht met een overzicht van beschikbare informatie, diensten of producten van organisaties die zich actief inzetten voor de gezonde en sociale hond in Nederland. 

De brochure is bedoeld voor potentiële kopers van een hond. Hierin is informatie gebundeld over te verwachten eigenschappen van een type hond of ras, wat er nodig is voor het (onder)houden van een hond, over opvoeding en cursussen en over adoptie van een hond uit binnen- of buitenland.

Download hier de brochure Fairfok


Ook adviseren we (toekomstige) pupkopers, de fokker te vragen naar originele uitslagen van de verplichte onderzoeken van de ouderdieren.

U kunt bij diverse fokkers pups en ouders gaan bekijken. Let daarbij niet alleen op de pups. Kleine pups zijn namelijk altijd schattig. Let op hoe de honden gehuisvest zijn, dat de moederhond aanwezig is (natuurlijk) en of het er schoon en netjes is. Let ook op of u de juiste papieren krijgt. Dit zijn namelijk:

- Stambomen van de ouders
- entingsboekje (na 6 weken)
- een koopovereenkomst
- bij de koop ondertekent u een voorlopig registratieformulier van de Raad van Beheer, u ontvangt later uw eigendomsbewijs thuis.

De officiële stamboom van de Raad van Beheer ontvangt u voordat de pup 9 maanden is, van de fokker. Deze stamboom is geen gezondheidsverklaring maar alleen een afstammingsbewijs, hierop staan de ouders en grootouders vermeld.

Belangrijk, lees u ook onze tips en info over de Welsh Corgi , waar u informatie aantreft over de geschiedenis, het gedrag, de gezondheid en de rasbeschrijving van de Cardigan en Pembroke.

Er zijn ook zaken die voor alle (jonge)honden gelden en giftig zijn. Bekijk hier de lijst  van giftige planten, groenten, fruit en stoffen voor honden zodat u hiervan ook goed op de hoogte bent.


In ons fokbeleid zijn de gezondheid, het welzijn en het sociaal gedrag van honden leidend. Iedereen wil immers een gezonde en sociale hond. De maatregelen uit ons fokbeleid stellen de hond dan ook centraal. Daarmee ligt de lat voor onze fokkers hoog. Wel proberen we de lat niet zo hoog te leggen dat fokkers naar het grijze circuit verdwijnen, omdat dit vaak ten koste gaat van de gezondheid en het welzijn van die honden. Lees meer