Brucella canis bij honden

Het is niet voor het eerst dat Brucellose in Nederland te kop opsteekt, in 2016 werd Brucellose voor het eerst vastgesteld bij honden uit Oost-Europa.
Dit keer is Brucellose  vastgesteld in de fokkerij en dat is reden tot zorgen.
Binnen de fokkerij kan de ziekte zich razend snel verspreiden omdat de ziekte wordt overgedragen van moeder op puppy en bij het dekken.
In het geval van deze fokkerij is vastgesteld dat bij 70 van de aanwezige honden ruim een derde besmet was met brucellose.
Buiten de fokkerij kunnen honden besmet raken van uitwerpselen en urine van honden die besmet zijn.
Is een hond eenmaal besmet dan, blijft de bacterie – ook na een antibioticakuur- in het bloed en kan die zorgen voor verdere besmetting.

Dat vandaag de alarmbellen af gaan ligt in het gegeven dat de honden die besmet waren bij deze fokker al een jaar actief waren in de fokkerij.
Tegen Brucellose bestaat geen vaccin en honden die de besmetting hebben kunnen ongezien de grens overkomen, maar nog erger de incubatietijd varieert van 1 week tot 6 à 7 maanden.
Ook wij mensen kunnen de ziekte krijgen. Vaak krijgen mensen langdurig koorts, maar gelukkig besmetting komt zelden voor. Voor zover bekend zijn er tot nu toe in Nederland geen menselijke besmettingen bekend.

Hoe herkent u een Brucella canis bij honden?

U herkent Brucellose  bij honden vooral aan voortplantingsstoornissen.

Symptomen bij honden

Bij teven zijn de belangrijkste verschijnselen:

  • abortus, meestal in de 7de tot 9de week van de dracht
  • dood of zwak geboren puppy’s

Bij reuen zijn de belangrijkste verschijnselen:

  • ontsteking in bijbal, testikel of prostaat
  • onvruchtbaarheid
  • pijn en moeilijkheden met plassen en ontlasten

Hiernaast kunnen ook rugklachten en gewrichtsklachten voorkomen. Tot nu toe is serieuze rug- en/of nekpijn het meest voorkomende verschijnsel dat bij de honden in Nederland is gevonden. Bij röntgenonderzoek worden dan tussenwervel afwijkingen gezien die niet lijken te verbeteren met de gebruikelijke therapieën.

Hoe raken honden besmet?

Het is voornamelijk een dekinfectie. Het sperma van de reu brengt de besmetting over.

De bacterie wordt in hoge mate uitgescheiden in de foetus, placenta, vruchtwater en vaginale uitvloeiing na een abortus of doodgeboorte. Direct contact van de bacterie met de slijmvliezen kan een besmetting veroorzaken. Pups kunnen al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet raken.

Ook direct contact van de slijmvliezen met vaginale uitvloeiing tijdens loopsheid, urine, speeksel, neus- en ooguitvloeiing en ontlasting kan een besmetting veroorzaken. Ondanks een (langdurige) behandeling met antibiotica kan Brucella canis hardnekkig aanwezig blijven en van tijd tot tijd weer door de hond worden uitgescheiden.

Symptomen bij mensen

Overdracht van hond naar mens is weinig beschreven en lijkt wereldwijd niet veel voor te komen. Tot op heden zijn er geen meldingen van besmetting bij mensen in Nederland, ook niet bij mensen die intensief contact hadden met besmette honden. In de afgelopen 50 jaar is in de literatuur een klein aantal patiënten beschreven. In de literatuur is langdurige onbegrepen koorts de meest beschreven klacht.