Hondenziekte staat aan de grens (door Lex Halsema bron: Gelderlander)

De voor huisdieren mogelijk dodelijke Ziekte van Carré is aangetroffen bij 2 dode vossen in de grensregio bij Venlo. Dierenartsen in de grensstreek tussen Boxmeer en Winterswijk maken zich zorgen.

5  Vragen over de Dodelijke Hondenziekte

  1. Dodelijke Hondenziekte?

Canine Distemper of ziekte van Carré, zoals de ziekte officieel heet, is een infectie die hersenvliesontsteking bij de hond kan veroorzaken. Het is zeer besmettelijk en in veel gevallen dodelijk. De ziekte beperkt zich ook niet tot honden. In Venlo ging het deze week om vossen.

  1. Wat zijn de symptomen?

Besmette honden krijgen eerst koorts, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Daarna ontstaan maagproblemen en is er grote kans op overgeven en diarree. Naarmate het virus het zenuwstelsel aantast, ontwikkelen geïnfecteerde honden klachten als spiertrekkingen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming met uiteindelijk de dood als gevolg.

  1. Hoe worden honden ziek?

De Hondenziekte is een virusziekte en zeer besmettelijk. Het virus wordt overgebracht door niezen, eten uit dezelfde bak of direct contact met een besmet dier. Besmetting kan ook worden overgebracht via kleding of hondenspeeltjes. Besmetting kan ook worden opgelopen door (in)direct contact met in de natuur levende wilde dieren als vossen of marters. De ziekte komt relatief veel voor bij vossen en die populatie wordt ook in de grensstreek steeds groter. Daarmee neemt ook de kans op overdracht toe.

  1. Is de ziekte behandelbaar?

Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. De secundaire verschijnselen wel. De zieke hond moet dan wel naar een kliniek en in isolatie worden behandeld. Honden krijgen daar een kuur met antibiotica om bacteriële infecties te behandelen. Behandeling is niet altijd succesvol.

  1. Wat is ertegen te doen?

Inenting tegen de ziekte is het meest effectief. Een procedure die elke drie jaar moet worden herhaald. Een vaccinatie tegen hondenziekte maakt in de regel onderdeel uit van een cocktail waarmee ook andere ziektes worden ondervangen en kost ongeveer 40 euro. Experts denken dat slechts de helft van alle honden in ons land zijn ingeënt.