Hond in hete auto: ruitje inslaan?

Elke zomer is het weer raak: omstanders die zich genoopt zien een autoraampje in te slaan omdat er een oververhitte hond in de auto zit. Dat de hond oververhit is geraakt, is niet zo vreemd: in het zonnetje wordt elke stilstaande auto binnen de kortste keren een dodelijke oven op vier wielen.

Eerst even een paar misverstanden de wereld uithelpen: nee, de auto blijft niet koel als u de airco inschakelt voor u de auto verlaat. De airco werkt namelijk alleen als de motor draait. En ja, de binnentemperatuur van een auto loopt ook in de schaduw heel snel op. En nee, het raam op een kiertje laten staan is dus niet voldoende.

Het verschil tussen mens en hond

Veel misverstanden ontstaan omdat mensen er niet bij stilstaan dat een hond het veel sneller warm krijgt dan wij mensen. Dat heeft te maken met het feit dat een hond zijn lichaamswarmte alleen via zijn voetkussentjes en zijn tong kwijt kan. Mensen raken hun warmte via de huid kwijt, maar de hondenhuid is dik behaard en dus niet geschikt voor het afvoeren van warmte.

Coma en overlijden

De normale lichaamstemperatuur van een hond schommelt tussen de 38 en de 39 graden. Wanneer zijn lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden, wordt zijn bloed al stroperig. Het bloed kan dan niet meer goed worden rondgepompt. Gevolg: de hond raakt in een coma en overlijdt.

Oven

Een stilstaande auto is op warme dagen een oventje op vier wielen. En dat oventje warmt angstwekkend snel op:

  • Is het buiten 21 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 31 graden. Na 30 minuten is het 40 graden
  • Is het buiten 27 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 37 graden. Na 30 minuten is het 45 graden.
  • Is het buiten 32 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 43 graden. Na 30 minuten is het 51 graden.
  • Is het buiten 35 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 45 graden. Na 30 minuten is het 54 graden.